Výběr Vinyly – alba únor 2024

Která alba z české scény by vám neměla uniknout v únoru 2024?

Vole – Slibuji za všechny

Pražské punkové kvarteto Vole přichází se čtvrtým studiovým albem Slibuji za všechny. Nahrávali ho v Golden Hive pod dohledem Amáka, vychází na Day After Records. Neurvalý chaos raných nahrávek je pryč, nicméně drzost, autenticita, divokost a přesvědčivost zůstali. Osmička nových skladeb nabízí možná pomalejší materiál, než jsou fanoušci zvyklí, ale o to je intenzivnější.
Písně stojí na rytmice bubeníka Ondry Filípka a basáka Emila Prachaře, k nim se přidává vynalézavá hra kytaristy Davida Vály a samozřejmě hlas Tomáše Mitury. Toho v poslední písni doplní hostující zpěvačka Meggie z kapely Bibione, s níž Vole sdílejí zkušebnu. V Miturových textech pokračuje looserovská poetika předchozích alb, ale otírají se také o tíživá témata současného světa. Deska vyšla digitálně a na černém vinylu s insertem ve formě plakátu.
Vyšlo 20. 2. na Day After.


Dukla – Stejný lepší

Stejný lepší je druhé dlouhohrající album pražského tria Dukla. Josef Hradilek, Jáchym Krohe a Lukáš Vydra zamířili tentokrát víc ke klubovému zvuku, nechybí ale osobní texty a výrazné písničkářství. „Texty odrážejí životní etapu, v níž jsem se minulé jaro nacházel. Pozvolný, ale neodvratný krach dlouhodobého vztahu a s ním související ztráta jistot. Přichází obavy, pochyby a po čase i náznak smíření. Společenské události v době vzniku alba byly tak silné a naléhavé, že příklon k čistě osobní tématice byl v jistém smyslu únik,“ říká o nahrávce Lukáš Vydra.

Na albu jsou ke slyšení v roli hostů TK27 (58G), František Převorovský (Vellocet Roll), Mariana Hradilková (Maryland) nebo Ela Tolstová (Tolstoys). Produkci dotáhl Aid Kid, jednu skladbu na samotném konci desky zremixoval dné. Po vydání alba Dukla odjíždí na obsáhlé turné, během něhož si odbydou i tři křty – 9. dubna v Praze, 10. dubna v Brně a 11. dubna v Bratislavě.
Vyšlo 16. 2. na Bumbum Satori.


Whyohwhy – Bruises

Brněnská pětice Whyohwhy debutuje deskou pod hlavičkou Day After Records, nahrávka provází posluchače abstraktní potemnělou krajinou plnou neotřelé poetiky, nápaditých kompozic a promyšlených aranží od dream popu po slowcore. Název alba komentuje zpěvačka a kytaristka Barbora Hora slovy: „Jsou to vlastně všechno nějaké modřiny, nebo vzpomínky vesměs bolavé na nějaké věci co se staly, nebo pocity a temný myšlenky. Zároveň ale Bruises naznačuje, že se jednou zahojí.“ Kromě Barbory Hora kapelu Whyohwhy tvoří také Dag Markl, Daniel Vladík, Pavel Boika a Soňa Amran.
Hudba ke slyšení na nahrávce vznikala po dobu tří let a až na výjimky je v tracklistu poskládána chronologicky. Album s Whyohwhy nahrával Pavel Sikora v Happy Mutant studiu v Hrušovanech nad Jevišovkou. Master má na svědomí Amák Golden, kresby k albu stejně jako typografii whyohwhy vytvořila Kristýna Hejlová.
Vyšlo 13.2. na Day After.


Yanntray, Tokyo Drift, Essei – Silver

Trio hudebníků současné rapové alternativy se potkalo na desce Silver. Yanntray patří ke kmenovým členům brněnského kolektivu Butterclub, který byl letos nominovaný na Vinylu, což platí i o jeho společné desce s kvítkem nazvané Kaspar Hauser. Tokyo Drift je vítězkou Bastl Electronic Tracks a podílela se na Výklopných světlometech Toyoty Vangelise. Essei produkoval dva tracky ze zmíněné desky Yanntraye a
Kvítka.

„Tohle album fakt nebylo zadarmo. Nahrávat mezi dvěma městy, ve třech lidech, celej rok,“ napsala na svém Instagramu o albu Tokyo Drift. Deska nabízí dvanáct zasněných tracků na pomezí R&B, rapu a současné elektroniky. Dialogy dvou milenců, kteří už neví, jestli se potřebují. „Zavolej mi, ne nevolej mi.“
Vyšlo 26. února na Butterclub.


Lament – Prší v prázdném domě

Básnický rap Jakuba Čermáka (Cermaque) a beaty Pavla Kielbergera dávají dohromady projekt Lament, jejichž debutové album Prší v prázdném domě míchá rozmach a patos s intimitou a niternou otevřeností. Dvojice začala spolupracovat v létě 2022 s plánem oživit nevydanou rapovou desku Cermaque, následně ale začaly vznikat nové tracky a zrodil se nový projekt Lament. Ten je kromě rapu inspirovaný i progresivním rockem nebo abstraktní elektronikou.
A co texty? „Samospád múz mě vrhá spíš ke kořenům, znovupromýšlení základních zkušeností, počitků, termínů a hodnot. K artikulaci a hájení principů, které, jak pevně věřím, všechny krize přetrvají: jako je něha, vzájemnost, laskavost, odpuštění, ale třeba i touha, hlad a zvědavost, které se zuřivě snažím bránit před skepsí, okolním kolapsem i vlastní únavou,“ říká o novém materiálu Čermák. Album ve studiu JáMor zmasteroval kapelní spřízněnec a orákulum Ondřej Ježek.
Vyšlo 23. 2. na Indies Records.

Výběr z novinek z české scény přináší Karel Veselý. Sledujte další kurátorovaný obsah na Facebooku.